Uleiuri purtatoare doterra

Desi cel mai usor mod sa folositi uleiurile esentiale este prin adaugarea acestora intr-un difuzor, in functie de rezultatele pe care doriti sa le vedeti, poate fi la fel de sau chiar mai benefic sa folositi uleiuri local, direct pe piele. In acest caz este deosebit de important sa aveti la indemana un ulei purtator de buna calitate.

Ce este un ulei purtator si ce rol joaca?

Uleiul purtator este un ulei vegetal obtinut (cel mai adesea) prin presare la rece a partii grase dintr-o planta. Spre deosebire de uleiurile esentiale, uleiurile vegetale nu au o aroma puternica, desi unele dintre ele pot avea un miros usor sau caracteristic. In aromaterapie sunt utilizate pentru a dilua uleiurile esentiale atunci cand sunt aplicate pe piele (topic), de unde si denumirea de ulei purtator (pentru ca transporta uleiurile esentiale).

Diluarea este necesara deoarece uleiurile esentiale sunt extrem de puternice si pot cauza iritatii atunci cand sunt aplicate direct pe piele. In plus, ea este absolut necesara pentru anumite uleiuri esentiale „fierbinti” sau care provoaca sensibilitate (le gasiti enumerate la finalul acestui articol) si trebuie intotdeauna realizata atunci cand se doreste utilizarea de catre persoanele cu pielea sensibila sau copii.

Nefiind volatile precum uleiurile esentiale, atunci cand sunt folosite impreuna pe piele, uleiurile vegetale diminueaza potenta (nu efectul!!!) acestora. Acest lucru nu inseamna ca uleiul esential aplicat va fi mai putin eficient. Din contra! Folosind un ulei purtator pentru aplicarea uleiului esential, acesta din urma se va absorbi mai bine in piele, deoarece nu se va evapora la fel de repede.

Ce ulei purtator este cel mai bun?

Documentarea asupra uleiurilor purtatoare poate fi coplesitoare, deoarece exista atat de multe tipuri diferite pe care le puteti folosi. Retineti ca cel mai bine este sa folositi un ulei purtator cat mai natural. In acest fel, profilul chimic al uleiului esential va fi protejat. In caz contrar, uleiul purtator are potentialul de a modifica rezultatele sau beneficiile specifice pe care le doriti si le asteptati de la uleiul esential folosit. In plus, majoritatea uleiurilor purtatoare sunt lipsite de parfum sau au doar un parfum usor, neschimband proprietatile terapeutice ale uleiurilor esentiale.

Asadar, care sunt cele mai bune uleiuri purtatoare pentru aromaterapie? Nu exista un raspuns universal valabil. Printre cele mai recomandate si utilizate in aromaterapie se numara uleiul de cocos fractionat, de jojoba si cel de migdale, asa ca puteti alege oricand unul dintre ele. Totusi, uleiurile purtatoare au fiecare utilizari terapeutice diferite, asa ca le puteti alege si in functie de ce alte beneficiile va doriti.

Urmatoarea lista include cateva dintre cele mai populare uleiuri purtatoare utilizate pentru diluarea uleiurilor esentiale in aromaterapie, masaj sau ingrijirea pielii.

  1. Ulei de Aloe Vera. Este unul dintre cele mai vindecatoare uleiuri vegetale, ameliorand durerile si pruritul, reducand inflamatia si imbunatatind aspectul cicatricilor. Este obtinut prin macerarea substantei gelatinoase din interiorul frunzelor si tulpinilor acestei plante suculente in ulei de soia. Dintre numeroasele utilizari ale acestui ulei se numara ingrijirea pielii deteriorate, afectate de eczeme sau arsuri solare, a pielii uscate, ridate, lipsite de elasticitate, fiind cunoscut pentru efectul nutritiv, regenerator si protector al tesutului cutanat.
  2. Ulei de Alune de Padure. Este usor absorbit de piele, lasand o senzatie foarte placuta, fiind potrivit pentru ingrijirea tenului, in special pentru tenul mixt, gras sau problematic. Confera elasticitate si suplete pielii, echilibreaza secretia de sebum si sustine bariera naturala de protectie a pielii. Se amesteca bine si cu alte tipuri de uleiuri. Are un miros placut, caracteristic.
  3. Ulei de Argan. Este un ulei pretios, bogat in fitosteroli si antioxidanti, extrem de apreciat pentru proprietatile sale anti-age, reparatoare, regeneratoare si nutritive ce confera pielii un aspect mai tanar, mai ferm si cu textura imbunatatita. Este potrivit pentru ingrijirea oricarui tip de ten, in special al celui uscat, matur, pentru ingrijirea pielii lipsite de tonus si elasticitate, tratamente anti-aging si antirid, in afectiuni cutanate precum eczemele, dermatozele sau psoriazisul, piele deteriorata, crapata etc.
  4. Ulei de Avocado. Este un ulei foarte bogat in vitaminele A, D și E, precum si in lecitina si potasiu, fiind el insusi un bun remediu pentru eczeme si psoriazis, ca tratament pentru pielea deshidratata sau afectata de soare si ca emolient pentru piele uscata prin procesul de imbatranire. Are multiple virtuti si intrebuintari, este recunoscut in cosmetica ca fiind nutritiv, regenerator, cu actiune anti-aging si este delicat pentru piele. Infrumuseteaza parul, ii confera vigoare si stralucire. Desi are o consistenta destul de groasa, ofera o penetrare buna a pielii, lasand o senzatie placuta.
  5. Ulei de Caise. Este foarte fin si cu o textura usoara, revitalizeaza pielea obosita, fiind foarte apreciat pentru efectul regenerator si de mentinere a nivelului optim de hidratare a pielii. Este benefic in special pentru pielea uscata, ridata, terna sau matura.
  6. Ulei de Catina. Este un ulei cu proprietati excelente de regenerare celulara, cicatrizante, nutritive si antioxidante. In cosmetica este folosit in aplicatii anti-age, pentru repararea pielii si protectia pielii fata de factorii externi si razele UV. Uleiul de catina, in special cel extras din seminte, contine din abundenta acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, carotenoide, vitamina E, fitosteroli (stigmasterol, β-sistosterol), oligoelemente.
  7. Ulei de Cocos Fractionat (caprilis). Uleiul de cocos are un continut ridicat de antioxidanti si vitamina E, cu proprietati calmante si hidratante. In starea lui naturala, nerafinat, uleiul de nuca de cocos este gros, chiar solid sub o anumita temperatura, si nu se absoarbe usor in piele, ceea ce nu il face prea util in scopuri aromaterapeutice. Procesul de fractionare a uleiului de cocos face ca lanturile de acizi grasi sa se separe, dandu-i acestuia o consistenta lichida indiferent de temperatura ambianta si transformandu-l in cel mai recomandat si utilizat ulei purtator in aromaterapie. Uleiul de cocos fractionat este un emolient non-gras, foarte usor, penetrant si foarte stabil. Este versatil, este potrivit si pentru tenul mixt, gras sau problematic, nu astupa porii si este extrem de placut pe piele.
  8. Ulei de Galbenele. Este un ulei cunoscut pentru efectul antiinflamator si reparator al pielii. Datorita proprietatilor sale calmante, epitelizante si antiinflamatoare, uleiul de galbenele este recomandat in ingrijirea tenului sensibil, a pielii fragile, a pielii afectate de iritatii sau rani superficiale, a tenului afectat de roseata sau cuperoza, fiind potrivit si pentru ingrijirea pielii copiilor.
  9. Ulei de Germeni de Grau. Este un ulei bogat in proteine si minerale. Stimuleaza regenerarea celulara, protejeaza si fortifica bariera naturala a pielii, este un excelent agent restructurant si reparator cutanat, imbunatateste elasticitatea si tonusul pielii si este foarte nutritiv. Este benefic in mod particular in caz de vergeturi, pentru ingrijirea pielii sanilor, a tenului matur si uscat. In plus, datorita continutul sau ridicat de vitamina E poate preveni rancezirea si ajuta la prelungirea termenului de valabilitate al altor uleiuri, cateva picaturi adaugate intr-un blend preparat de tine acasa ii va prelungi termenul de valabilitate cu pana la 3 luni. Are insa o absorbtie lenta, lasand o senzatie destul de grasa pe piele, precum si un miros destul de puternic caracteristic de cereale, asa ca, daca alegeti sa-l utilizati, cel mai bine ar fi sa-l combinati cu un alt ulei vegetal.
  10. Ulei de Jojoba. In ciuda faptului ca este numita ulei, jojoba este, de fapt, o ceara lichida. Are o compozitie asemanatoare sebumului uman si astfel, o compatibilitate deosebita cu pielea si parul. Patrunde cu usurinta in piele si nu lasa pelicula grasa fiind potrivit pentru toate tipurile de ten. Protejeaza impotriva deshidratarii, este emolient, intareste bariera hidrolipidica a pielii. Imbunatateste vitalitatea si aspectul parului. Patrunde in piele intr-un mod interesant si anume prin foliculii de par pe care nu-i blocheaza, se amesteca cu sebumul si formeaza o pelicula fina non-ocluziva, lasand pielea sa respire. Are un profil interesant de acizi grasi (acid gadoleic, erucic, nervonic), contine o cantitate remarcabila de polifenoli, dintre care taninii sunt responsabili si pentru senzatia uscata dupa aplicarea pe piele. Poate parea o contradicitie de termeni, dar uleiul de jojoba este un ulei uscat.
  11. Ulei de Macadamia. Este un ulei usor, cu textura placuta, nutritiv, emolient si care actioneaza pentru refacerea integritatii cutanate. Are un profil interesant de acizi grasi esentiali, este o bogata sursa de acid palmitoleic, ajutand la intarzierea imbatranirii pielii si actionand la nivel celular pentru refacerea integritatii cutante. Este recunoscut pentru ameliorarea vergeturilor, a cicatricilor si restructurarea pielii degradate. Este hidratant, usor absorbit de piele si nu lasa pelicula grasa.
  12. Ulei de Migdale Dulci. Excelent pentru toate tipurile de piele si aplicatiile topice, uleiul de migdale este absorbit de piele destul de bine. Are un miros usor de nuci, dar nimic coplesitor. Este un ulei excelent de utilizat in ingrijirea fetei, deoarece ajuta la hidratare. Uleiul de migdale dulci amelioreaza pruritul si inflamatia, promoveaza un ten tanar si contine acizi oleici care ajuta la hranirea pielii. Retineti, totusi, ca nu este potrivit pentru cei cu alergii la nuci.
  13. Ulei de Masline. Este nutritiv, emolient si antioxidant, si aduce multiple beneficii pentru piele si par. Protejeaza pielea de deshidratare, amelioreaza semnele de imbatranire a pielii, reda vigoarea si stralucirea naturala a parului. Contine scualene, compusi fenolici, fitosteroli si vitamina E. Are insa o absorbtie lenta si lasa o senzatie grasa pe piele. De asemenea, are un miros caracteristic mai puternic in comparatie cu celelalte uleiuri vegetale care poate acoperi aroma uleiurilor esentiale, ceea ce il face mai putin utilizat in aromaterapie.
  14. Ulei de Primula (Luminita Serii/Evening Primrose). Un ulei foarte apreciat pentru efectul regenerator si antirid, amelioreaza semnele de imbatranire, imbunatateste elasticitatea pielii. Este ideal pentru ingrijirea zonei delicate in jurul ochilor, a pielii sensibile, pentru netezirea ridurilor si in aplicatii anti-aging. Eficient pentru eczeme si psoriazis. Util pe pielea uscata, solzoasa. Poate imbunatati elasticitatea pielii si grabi vindecarea. Are o absorbtie buna, lasand o senzatie nu prea grasa pe piele.
  15. Ulei din Semințe de Struguri. Este un ulei usor, penetrant, o sursa bogata de compusi fenolici si acid linoleic cu proprietati de regenerare si restructurare cutanata. Emolient, antioxidant si nutritiv, aduce beneficii pielii si parului deopotriva. Este adecvat pentru ingrijirea oricarui tip de ten fiind un ulei usor, non-gras. Este apreciat pentru proprietatile de regenerare a pielii, ajuta la mentinerea hidratarii, lupta impotriva radicalilor liberi si a imbatranirii cutanate. Are o absorbtie buna, lasand o senzatie uscata pe piele.
  16. Ulei din Seminte de Susan. Miroase destul de puternic, dar daca il amesteci cu ulei de migdale sau ulei de seminte de struguri, ii poti usura textura grea, uleioasa si reduce oarecum mirosul. Are proprietati hidratante si emoliente, fiind un remediu eficient pentru eczeme si alte afectiuni ale pielii. Lasa totusi o senzatie lipicioasa si grasa pe piele, asa ca nu este un ulei purtator des folosit in aromaterapie.

Cum si ce se dilueaza?

Dupa ce ati decis ce ulei purtator doriti sa folositi, puteti incepe sa diluati uleiurile esentiale in functie de raportul de diluare de care aveti nevoie. Un ghid detaliat si instructiuni specifice gasiti urmand acest link.

Ca si ghid general, pentru cele mai multe dintre uleiurile esentiale, in cazul unei persoane mature, fara probleme majore de sanatate, puteti utiliza dilutia de 1 picatura de ulei esential in 3 picaturi de ulei vegetal purtator (1:3).

Sunt insa si exceptii, pe care ar trebui sa le retineti pentru a preintampina eventualele neplaceri. Le-am inclus in cele doua liste de mai jos. Daca folositi uleiurile esentiale in mod constant, cu timpul, veti ajunge sa le invatati pe de rost. Totusi, pana atunci, pastrati lista lor la indemana.

Prima exceptie se refera la uleiurile esentiale „fierbinti”, in cazul carora dilutia ar trebui sa fie mai mare (peste 1:10) si in niciun caz sa nu le aplicati nediluate pe piele:

  • Cassia
  • Cinnamon bark (scoarta de scortisoara)
  • Clove (cuisoare)
  • Oregano
  • Thyme (cimbru).

Cea de-a doua exceptie se refera la urmatoarele uleiuri cunoscute drept sensibilizante pentru piele:

  • Bergamot
  • Black Pepper
  • Cedarwood
  • Copaiba
  • Eucalyptus
  • Fennel
  • Geranium
  • Ginger
  • Lemongrass
  • Lime
  • Peppermint
  • Petitgrain
  • Spearmint
  • Wintergreen.

In aceasta a doua categorie intra si amestecurile care contin unul sau mai multe dintre uleiurile esentiale de mai sus:

  • doTERRA Breathe
  • doTERRA Cheer
  • doTERRA Deep Blue
  • doTERRA Forgive
  • doTERRA Motivate
  • doTERRA On Guard
  • doTERRA Passion
  • doTERRA Smart & Sassy.

Restul uleiurilor doTERRA sunt clasificate ca „Neat” daca sunt destinate aplicarii topice, adica nu vor provoca sensibilitate pentru majoritatea dintre noi. Sfatul meu este insa ca mai bine sa diluati orice ulei esential inainte de a-l aplica pe piele, amintindu-va ca prin acest proces nu veti diminua efectul terapeutic, ci din contra, ajutandu-l sa stea mai mult pe piele si sa se evapore mai greu, il veti amplifica.

De unde le poti cumpara?

La fel ca si in cazul uleiurilor esentiale, uleiurile putatoare trebuie achizitionate dintr-o sursa de incredere, care sa asigure o calitate si puritate cat mai buna. Pe mine m-au convins cei de la elemental.ro, de unde imi iau marea majoritate a uleiurilor vegetale.

ce sunt uleiurile purtatoare

Daca vrei sa afli mai multe despre ce alte modalitati ai la dispozitie pentru a folosi uleiurile esentiale, acest articol ti-ar putea fi de folos.

Te-ar mai putea interesa si...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.